sodni tolmači

Ostale debate v zvezi s prevajanjem.

sodni tolmači

OdgovorNapisal/-a tely dne Četrtek, 20. september 2012, 11:21

Ima kdo status sodnega tolmača? Nisem pravnica, imam pa dr. naziv iz jezika.

Prijavila bi se na izpit, pa imam prej še ogromno vprašanj in nikogar ne poznam, da bi to delal.

1. Je udeležba na seminarju obvezna?
2. Ali gradivo za učenje dobim na seminarju - oziroma, če udeležba ni obvezna, kje ga dobim?
3. Koliko časa ste porabili za učenje (ob delu+družini)?
4. Izpit ... vem, da je pisni + ustni del, pa me vseeno še zanima kakšna osebna izkušnja.

Hvala.
tely

Prevajam: Strokovno/tehnično literaturo
Jezik: francoščina
Prevajam od: 2003

Re: sodni tolmači

OdgovorNapisal/-a tanya1102 dne Sobota, 29. september 2012, 16:21

Pozdravljena,

tudi jaz sem hitela na forum, da zastavim isto vprašanje. ;)
Vem par stvari, mogoče ti bodo pomagale:
- preden se prijaviš, je dobro, da imaš kakšne reference s področja prevajanja pravne terminologije ali kaj podobnega, to ti zagotovi hitrejše sprejetje vloge in takrat greš lahko naprej,
- splošni seminar poteka 2x na leto, ni obvezen, oktobrskega si verjetno zamudila, tako kot jaz :(, naslednje leto pa bo spet marca, na seminarju dobiš gradivo, pa smernice, kje poiskati ostali material za učenje,
- jezikovni seminarji: ne vem, kako pogosto so organizirani, vem pa, da tam dobiš smernice glede prevajanja jezika, za katerega želiš biti tolmačka,
izpit: na pisnem imaš se mi zdi po 3 besedila za vsako kombinacijo, na ustnem te sprašujejo o morebitnih napakah,
- ne vem, za kateri jezik bi rada delala izpit, slišala pa sem, da je za angleščino velika konkurenca in zato so kriteriji strogi, za jezike, kjer primanjkuje tolmačev, včasih pogledajo skozi prste.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Sporoči, če si tudi ti izvedela kaj koristnega. Lahko tudi na ZS.

Lp.
tanya1102

Jezik: angleščina, hrvaščina
Prevajam od: 2005

Re: sodni tolmači

OdgovorNapisal/-a bojch dne Sreda, 30. avgust 2017, 9:11

Pozdravljeni,

zanima me, če kdo pozna dobrega sodnega tolmača v Mariboru?

Videl sem, da imajo tele sodni tolmači: http://www.poliglot.si/sodni-tolmaci sedež tudi v Mariboru.
Jih kdo pozna? So dobri?
bojch

Jezik: Hrvaščine, angleščine, španščine

Vrni se na Splošni kotiček